Stef Bos verwoordde het mooi in zijn nummer “Is dit nu later”:

We geloofden in de toekomst, want de meester had verteld.
Jullie kunnen alles worden, als je maar je huiswerk kent.
Maar je moet geduldig wachten tot je later groter bent.
Is dit nu later, is dit nu later als je groot bent?
Een diploma vol met leugens, waarop staat dat je de waarheid kent.
Is dit nu later, is dit nu later als je groot bent?
Ik snap geen donder van het leven, ik weet nog steeds niet wie ik ben.

Ik heb heel wat geleerd in mijn leven. Geleerd uit boeken, geleerd van het leven,  geleerd van anderen en geleerd van mezelf. In dat opzicht mag ik mezelf een geleerde noemen ? Maar hoeveel je ook leert, het draagt niet bij aan je wijsheid. Een wijs persoon zei laatst: wijsheid is toepassen wat je geleerd hebt. Want ook al weet je het, een ander hoeft je niet persé te geloven. Wellicht herinner je het nog van school. Wie waren jouw beste leraren, wie inspireerden jou het meest? Degenen die les gaven vanuit het boekje,  of degenen die onderwezen vanuit praktijkervaring?

Zelfkennis

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over mezelf. Maar het verstandelijk weten bracht me niet verder. Sterker nog: Ik wist hoe ik het anders wilde doen, maar toch deed ik hetzelfde wat ik altijd deed. Hoe dat zo kwam? Pipi Langkous zei ooit: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Ik had het verbasterd naar: Ik heb het geleerd, dus ik denk dat ik het wel anders ga doen. Ik dacht het niet, want ik deed het niet.. Kennis is (misschien wel) macht, het doen is kracht!

Integratie is een schitterend woord
Maar shit, ’t is fucking bitter wanneer niemand het hoort
Lange Frans & Baas B
Integreren

Kennis heb je dus te integreren. Integreren betekent: Het tot een eenheid maken. Hoe vaak heb je al een boek gelezen over persoonlijke ontwikkeling waarbij je dacht: Mooi hoe dit geschreven is, dit ga ik ook toepassen in mijn leven. Hoe vaak ben je al naar een seminar geweest en zei je tegen jezelf: Mooi verhaal, maar dit wist ik al! Hoeveel quotes hebben jou geïnspireerd? En wat heb je allemaal gedaan met je kennis en inspiratie? Kennis en inspiratie doen….helemaal niets! Integreren is je weten en verlangen daadwerkelijk in praktijk brengen.

Wat wil je maar doe je nog niet? Welke kennis zit in je hoofd, maar pas je nog niet toe? Zet dat eens voor jezelf op papier. Kies er de belangrijkste 3 voor jezelf uit en ga daar de komende periode mee aan de slag. Zorg dat je doelen SMART zijn. Wat wordt er allemaal nog meer mogelijk als jij jouw kennis gaat toepassen. Stel je eens voor dat je jouw verlangen gaat realiseren, wat levert jou dat op! En het mooie is: Je hoeft het alleen maar te doen. Het is eenvoudiger dan je denkt!

WhatsApp chat