Door de huidige situatie ervaren steeds meer mensen stress. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de thuiswerkende mensen meer stress ervaart. Zo kunnen mensen zich zorgen maken over hun gezondheid of baanzekerheid. Anderen ervaren stress van de vele petten die zij op hebben. Naast thuiswerken, zijn ze ook nog eens ouder en wordt er ook nog eens verwacht dat zij hun kinderen begeleiden bij het huiswerk.

Langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot langdurige uitval door ziekte. En daar is niemand bij gebaad. Hoe kun je als leidinggevende voorkomen dat de stress bij je medewerkers toeneemt?

Angst speelt een grote rol bij stress. De onzekerheid over het Coronavirus, de mogelijkheid dat je contract niet wordt verlengd of dat je wordt ontslagen. Daarnaast speelt werkdruk ook een rol. Dan gaat het vaak niet alleen om het werk zelf, maar om de combinatie met het runnen van het gezin.

Vraag aan een gemiddelde Nederland hoe het met ze gaat en je krijgt vaak het zelfde antwoord: Goed. Dat wil echter niet zeggen dat het per definitie goed met je gaat. Want hoe vaak heb jezelf niet aangegeven dat het goed met je gaat, terwijl dat niet het geval was. Wij mensen vinden het nog niet zo makkelijk om aan de ander aan te geven dat het niet zo goed gaat. Of dat ze hulp nodig hebben.

Nu ben je als werkgever of leidinggevende niet honderd procent verantwoordelijk voor de stress die jouw collega ervaart. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om stress te voorkomen of te reduceren.

Transparant Zorg ervoor dat je transparant bent in je communicatie. Het is belangrijk om de mensen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen de organisatie. Ook al zijn dat niet altijd even positieve berichten.  Mensen voelen op onbewust niveau aan als er iets voor ze verborgen wordt. Dit werkt stress verhogend. Transparantie zorgt echter voor rust en tegelijkertijd houd je zo het personeel betrokken bij de organisatie.

Persoonlijk Persoonlijk contact is zeker nu belangrijk, ook al is het op afstand. Informeer regelmatig bij je mensen hoe het met ze gaat. Niet per mail of app, maar het liefst via videobellen.

Compassie Wees vriendelijk en begripvol voor je medewerkers. Ieder beleeft deze periode zo op zijn/haar eigen manier. Een luisterend oor en een vriendelijke lach zorgt al voor zoveel meer ontspanning bij de ander.

Realistisch Stel realistische doelen voor je mensen en houd rekening met hun omstandigheden. Een medewerker die nog 3 schoolgaande kinderen heeft die hij moet begeleiden zal minder productief zijn dan zijn vrijgezelle collega.

Vind jij dit een interessant artikel? Met het Corona Thuiswerkpakket ondersteunen wij leidinggevenden 30 dagen lang met praktische adviezen om zo het team optimaal te laten functioneren. Kijk dan hier voor meer informatie en krijg de eerste 3 dagen gratis!

WhatsApp chat