Om tot een eikenboom uit te groeien is een eikel afhankelijk van diverse factoren. De eikel heeft de juiste grond nodig, zon, zuurstof, water, mineralen. En hopelijk is de grond diep genoeg, wordt de eikel niet opgegeten en overleeft het barre weersomstandigheden. Uiteraard is er ook de creatieve levenskracht nodig.

Creatieve levenskracht is ook nodig voor mensen en organisaties. Onderdrukte creatieve levenskracht binnen organisaties zorgt voor verval, fragmentatie en tegengestelde belangen. Gedoe dus. Wanneer creatieve levenskracht de ruimte krijgt gaan er processen ontstaan die dienend zijn voor de mens én de organisatie.

Veel organisaties proberen alles in procedures te gieten. Klinkt efficiënt, maar op termijn is dit de doodsteek voor elke organisatie. Natuurlijk is het zo dat bedrijven baat hebben bij regels en procedures. Echter schieten sommige bedrijven er in door. Kijk maar naar de voorbeelden in de zorg en bij de belastingdienst. Juist door al die (extra) regeltjes en procedures komt met steeds verder van de natuur / de mens te staan met alle gevolgen van dien.

De creatieve levenskracht van elke organisatie zijn de mensen. Mensen zijn niet het kapitaal waarmee een bedrijf succesvol wordt. Mensen zijn de organisatie.

Succesvolle bedrijven zijn een juiste mix van structuur (regels en procedures) en spontane manifestatie (creatieve levenskracht). Deze mix is dynamisch, soms het je wat meer structuur nodig en soms wat meer spontane manifestatie.

Wat is voor nodig om de creatieve levenskracht binnen een organisatie te laten floreren? Hierbij een viertal tips.

  1. Schep het juiste ecosysteem. Zoals een eikel het juiste ecosysteem nodig heeft om uit te kunnen groeien tot een eikenboom, zo hebben jouw mensen het juiste ecosysteem nodig om volledig tot hun recht te komen. In zo’n ecosysteem wordt een proactieve cultuur gestimuleerd om creativiteit (zelfsturende processen) te ontplooien.
  2. Help jouw mensen hun potentieel te ontdekken en benutten. Dit gaat verder dan het richten op het ontwikkelen van vaardigheden alleen. Potentieel ontdekken en benutten betekent dat mensen gaan ontdekken wat van nature bij ze pas. Waardoor ze gaan wie ze echt zijn. Een ACT®-meting is een zeer effectief instrument om hier inzicht in te krijgen.
  3. Omarm de diversiteit binnen de organisatie. Sta open voor afwijkende meningen, respecteer unieke persoonlijkheden. In het verschil zit het succes! Onderdrukking hiervan werkt contraproductief.
  4. Zorg voor een werkomgeving met beleving. Standaardisering, nog meer regels, minder flexibiliteit zijn allemaal factoren die de geest uit de fles halen.

Vergelijk jouw organisatie eens met een bos. Je hebt niet alleen maar eikels in dienst 😉 Er zijn ook beukennoten en sparren. Jij kunt van een eikel geen eikenboom maken en van een eikel maak je zeker geen beukenboom. Het enige wat je als werkgever hoeft te doen is voor het juiste ecosysteem te zorgen, zodat een ieder kan worden wat die in potentie al is. En weet dat niet iedere eikel bij jullie ecosysteem past…

WhatsApp chat