Een boek lezen is voor de een puur ontspanning. De ander leest vooral om nieuwe inzichten te krijgen, om zich te laten inspireren. Ik combineer vaak beiden 😊 Mijn doel is om elke maand minimaal 2 boeken te lezen. Vaak gaan ze over persoonlijke ontwikkeling. Van ademhaling tot familiesystemen. Van boeken die gaan over coaching tot boeken die meer spiritueel van aard zijn.

Ik heb een top 5 samengesteld van boeken die veel voor mij betekend hebben en nog steeds betekenen. Het was een uitdaging om een top 5 samen te stellen, omdat ik zoveel mooie boeken heb gelezen.

Dit is mijn top 5:

  1. Een ingang tot een cursus in wonderen Willem Glaudemans
  2. De Fontein – Els van Stein
  3. To be a man – Robert Augustus Masters
  4. Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz
  5. Door de bomen het bos zien – Jan Bommerez

Een ingang tot een Cursus in wonderen.

Mijn diepste, beperkende overtuiging was: “Ik ben een slecht mens” 28 jaar had ik vanuit de kerk meegekregen dat aan de mens eigenlijk niets goeds is, dat we het alleen van God hebben te verwachten. Ook al had ik afscheid genomen van de kerk omdat de waarheid die daar werd verkondigd niet mijn waarheid was, deze beperkende overtuiging zat nog steeds diep in mij. En kwam weer keihard naar boven toen ik in 2016 door liefdesverdriet verscheurd werd. Dit boek kwam ik al surfend op internet tegen. Iemand schreef als reactie op een bericht: Een mustreadboek. Zonder mij in dit boek te verdiepen bestelde ik het. Dit boek had alle antwoorden op de levensvragen die ik toen had. Ik had altijd geleerd dat God liefde is en dat wanneer ik liefde aan een ander gaf, het niets anders was dan de liefde die van God door mij kwam. Want in mij, als zondig mens, zat immers niet de liefde. Dit boek opende mij de ogen. God is inderdaad liefde. Maar God is niet de ene persoon in de hemel die oordeelt over ons. God is in alles. Dus ook in ons. Voor het eerst in mijn leven kon ik echt van mezelf houden. En God kan je wat mij betreft ook lezen als Allah, de Bron, het Goddelijke, de Oneindige Intelligentie. Of welk woord er simpelweg voor jou het beste past.

Het originele boek heet “A course in miracles”. Dit boek is pittig om te lezen, maar zeker ook vanwege het werkboek (365 lessen voor elke dag van het jaar) het lezen waard. “Een ingang tot een cursus in wonderen” is geschreven door Willem Glaudemans. Ik zie dit boek als een soort van samenvatting van het origineel. Zeer toegankelijk geschreven en een goede opmaat om je daarna te gaan verdiepen in “Een cursus in wonderen”

Dit boek zou zomaar je leven kunnen veranderen.

De fontein

Wat maakt nu dat je het moeilijk vindt om te ontvangen? Wat zorgt er nu voor dat je relatie iedere keer strandt? Hoe komt het dat je moeite hebt met autoriteit? Waarom zorg je altijd voor anderen?

Zomaar een aantal vragen waarbij je het antwoord (en dus ook de oorsprong) kunt terugvinden in het familiesysteem waarin je bent opgegroeid. Ons familiesysteem heeft veel meer invloed op ons denk- en gedragspatronen dan we wellicht bewust van zijn.

Els van Steijn beschrijft aan de hand van een prachtige metafoor waarom het zo belangrijk is dat jij op je eigen plek staat in jouw familiesysteem. Els heeft het vermogen om datgene wat voor velen moeilijk te vangen is met woorden, begrijpelijk te verwoorden.

Kan jij je ouders aannemen in de ‘package deal’? Wat hiermee wordt bedoelt: Kan jij al de mooie kanten van je ouders accepteren én alle minder mooie kanten van hen? Inclusief datgene wat je graag van ze had willen ontvangen maar nooit zult krijgen?

Cliffhanger: Waarom dat zo belangrijk en wat jou dat gaat opleveren als je dat écht kunt, dus voorbij het verstandelijke, lees je in het boek.

Die boek gaat je gegarandeerd nieuwe inzichten én mogelijkheden geven.

To be a man

“Een man moet sterk zijn” “Gevoelens uiten is iets voor vrouwen” waren twee van mijn overtuigingen.

Hoe ben je eigenlijk een man? Is het ok om je gevoelens te uiten als man of ben je dan zwak? Mag ik boos zijn? Waar haal ik nu echt voldoening uit? Voor vele mannen zijn dit soort vragen herkenbaar. Ik had deze vragen ook.

“To be a man” is een boek die elke man zou moeten lezen. Het behandelt zoveel levensvragen die mannen hebben. Voor vrouwen is het ook een goed boek om te lezen. Ik weet zeker dat je na het lezen van dit boek mannen beter zult begrijpen 😉.

Schaamte kennen we allemaal. Dit boek heeft mij mijn eigen schaamte onder ogen gebracht en handvatten gegeven om voorbij de schaamte te komen. Het boek is bevat sowieso veel praktische handvatten en oefeningen voor diverse thema’s waar wij mannen mee hebben te maken. Of het nu gaat om agressie, gevoel uiten of verslavingen.

Verslaafd aan liefde

De liefde, in vele boeken beschreven, in zoveel liedjes bezongen, door zovelen nagejaagd in het leven.

“Want verliefd zijn is veel leuker

En makkelijker dan

We waren veel te jong toen

En wisten niet van houden van.”

Guus Meeuwis

Als je net verliefd bent, dan is alles fantastisch aan je partner. Op een gegeven moment wordt de verliefdheid minder. In het positieve geval evolueert het naar “houden van”. Veel vaker wordt een “relatie op de automatische piloot” die vroeg of laat strand.

Nadat een relatie strandde, kwam ik al snel tot de conclusie dat ik mijn partner onbewust verantwoordelijk had gemaakt voor mijn geluk. Ook dit boek kwam op mijn pad en was net als “een ingang tot een cursus in wonderen” recht in de roos. Zolang je een ander nodig hebt om je gelukkig te voelen, ben je volgens Jan Geurtz verslaafd aan liefde… Touché!

We willen allemaal gelukkig zijn in de liefdesrelatie. De sleutel hiervoor is zelfacceptie. Zelfliefde. Zelfliefde is het antwoord op alle problemen in je leven. De theorie ken ik al jaren, het beoefenen hiervan is een levenstaak. Dit boek heeft mij mooie inzichten en handvatten gegeven in mijn groei van zelfliefde.

Door de bomen het bos zien

De ondertitel van dit boek is: Ontdek de eenvoud onder de complexiteit van relaties en organisatie. Jan Bommerez heeft het vermogen complexe zaken eenvoudig en begrijpelijk te maken.

Wij zien de wereld niet zoals die is, wij zien de wereld zoals wij zelf zijn. Vanuit onze ervaringen en overtuigingen creëren wij onze eigen waarheid van de werkelijkheid. Mede daardoor maken wij het leven zo complex.

Dit boek was voor mij echt een paradigmaverschuiving. Het heeft mij een nieuwe, verruimende en tegelijkertijd eenvoudigere kijk gegeven op de wereld.

Als mens proberen we alles te beïnvloeden, zelfs de natuur. We willen graag de controle houden. We zijn bang voor chaos. Maar wat nu als we de natuur volgen? Wanneer we denken en handelen vanuit natuurlijke principes, denk hierbij aan liefde, openheid en harmonie. Wat nu als chaos juist leidt tot nieuwe mogelijkheden en oplossingen? Dat het leidt tot een nieuwe werkelijkheid. Jan gebruikt hierbij de metafoor van water wat je aan de kook brengt. Water wordt dan waterdamp. Water dat bijna de temperatuur van 100 graden heeft bereikt gaat borrelen. Chaos! En daarna ontstaat er een nieuwe werkelijkheid.

Wat wordt er allemaal mogelijk wanneer de natuurlijke principes gaan volgen i.p.v. proberen te veranderen? Een ding weet ik zeker: er wordt meer mogelijk dan jij je nu kunt bedenken. Laat je inspireren door dit boek om zo meer eenvoud in je leven te krijgen en je relaties met anderen te verbeteren.

WhatsApp chat