We kennen allemaal wel dat gevoel. Je wilt gaat sporten, maar eigenlijk heb je geen zin. Toch ga je sporten en daarna ben je blij dat je hebt gesport. Je voelt je weer helemaal fris en ontspannen.

Sporten heeft vele voordelen. Onder andere is het goed voor je gezondheid, je laat stress los, je slaapt beter en je kunt je ook beter ontspannen. Het trainen van je brein geeft dezelfde voordelen.

De sportscholen zijn, maar dat is voor nu niet erg. Vandaag gaan we het hebben over mentale fitness. Maak je geen zorgen, je krijg geen afmattende workout van 60 minuten, sterker nog: Je gaat alleen maar ontspannen!  Wist je dat elke dag 5 minuten bewuste breintraining jou helpt in bijvoorbeeld het loslaten van stress, het vergroten van je focus of het verbeteren van je geheugen. Al naar gelang het doel wat je voor jezelf hebt bepaald.

Zoals er vele verschillende manieren zijn om je lichaam te trainen, zijn er ook veel verschillende manieren om je brein te trainen.

Voor degenen die denken dat multitasken een goede manier is om je brein te trainen: Sorry, uit onderzoek van de University of London blijkt dat je door multitasken dommer wordt.

Ons leven wordt wel eens vergeleken met een ratrace. We zijn continu in beweging omdat we veel van onszelf verwachten. Of misschien wel betergezegd: we moeten zo veel van onszelf. Veel mensen zouden meer rust willen ervaren. Jij wellicht ook. En mogelijk herken je het wel: juist wanneer het rustiger wordt ervaar je meer onrust in jezelf. En kom je weer in beweging. De een gaat zorgen voor de mensen om zich heen, een ander stort zich in het werk. Weer een ander gaat Netflixen of scrolt zich suf op zijn telefoon. Daarom vandaag een oefening hoe je je brein meer tot rust kunt brengen.

Ademhalingsoefeningen werken altijd ontspannend en brengt je brein tot rust. Ook het bespelen van een muziekinstrument, meditatie of in de natuur zijn heeft een rustgevende werking op je brein. Een andere goede oefening om de continue gedachtestroom af te remmen is de zogenaamde bodyscan. Met de bodyscan verleg je de focus naar je lichaam, waardoor het vanzelf rustiger wordt in je bovenkamer.

Oefening Bodyscan

  • Ga rustig liggen, sluit je ogen en adem een paar keer rustig in en uit door je neus
  • Verplaats je aandacht naar je voeten. Word je gewaar van de lichaamsensaties die je ervaart. Neem waar wat er speelt zonder te oordelen of zonder dat je iets wilt veranderen.
  • Verleg je focus van je aandacht naar je onderbenen. Ook hier word je gewaar van de lichaamsensaties die je ervaart. Neem waar wat er speelt zonder te oordelen of zonder dat je iets wilt veranderen.
  • Zo scan je je hele lichaam van beneden naar boven

De bodyscan is een oefening, geen eindexamen. Het hoeft dus niet perfect. Oefening baart kunst. Mogelijk ervaar je bij de eerste keer al veel lichaamsensaties, het kan ook zijn dat je nog niet zoveel voelt. Deze oefening zorgt er niet alleen voor dat je meer rust gaat ervaren. Als je deze oefening vaker doet kom je ook meer in contact met je lichaam. Het kan zijn dat je het zweverig vindt klinken, maar deze oefening draagt simpelweg bij aan meer connectie tussen hoofd en lichaam. Of anders gesteld: het draagt bij aan meer balans. Dat wil jij toch ook?!

WhatsApp chat