Het is zo’n 8 jaar geleden dat ik voor het eerst ging mediteren. Mijn coach liet mij toen naar een geleide meditatie van ca 20 minuten luisteren. “Wat heb je ervaren?” vroeg zij na de meditatie. Ik vond het helemaal niks, werd er onrustig van en vond het maar zweverige onzin.

8 jaar verder is meditatie een vast onderdeel van mijn leven geworden. Wat meditatie mij oplevert vertel ik je graag. Laat ik echter is uitleggen wat mediatie is.

Wat is meditatie eigenlijk?

Mediteren betekent ‘één zijn met het moment’. Mogelijk vind je dit wat zweverig klinken, maar laten we eerlijk zijn: zweven is af en toe best lekker. Of zoals iemand laatst tegen mij zei: “Denken aan het verleden is pas zweverig!” Mediteren is simpelweg een moment voor jezelf nemen. Even uit de ratrace van het leven stappen en tot rust komen.

Je kunt op verschillende manieren mediteren. Je kunt mediteren met begeleiding, met muziek of gewoon alleen de stilte. Ik mediteer graag met muziek. Mediteren kun je overal, thuis, in de natuur of zelfs op kantoor. Op kantoor maak ik gebruik van een noise cancelling headphone.

Waarom mediteer ik?

Het doel voor mij met mediteren is om mijn geest tot rust te brengen en meer in contact te komen met mijn lichaam. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik loop soms over van alle gedachten die ik heb. Of na een stressvolle dag voel ik me letterlijk overprikkeld. Een meditatie helpt mij om te ontspannen.

De dag start is vaak met een ademmeditatie van ca 5 minuten, waarbij ik focus op mijn ademhaling. Daarna doe ik dan een visualisatie meditatie waarbij ik de dag voor me zie. Ik geloof in de kracht van manifestatie. Het betekent niet dat de dag precies zo gaat zoals ik me heb voorgenomen. Het betekent echter wel dat ik een positieve sturing geef aan mijn dag.

Vaak pak ik nog een of twee meditatie momenten gedurende mijn werkdag. De ene keer maak ik gebruik van een geleide meditatie, de andere keer doe ik gewoon een paar minuten helemaal niks.

Mijn misvattingen die ik had over mediteren:

  • “Mediteren is voor zweverige types.” was een van mijn overtuigingen. Ik zag het nut er niet zo van in. Ik vond het niks, omdat eerder onrustiger werd van mediteren, dan rustiger. Mijn valkuil was: ik wil graag controle houden, ook tijdens het mediteren. Maar mediteren gaat helemaal niet over controle. Die controle zorgde voor onrust, het loslaten zorgde voor ontspanning en dus rust.
  • “Tijdens het mediteren mag je geen gedachtes hebben.” Het is nagenoeg onmogelijk om geen gedachtes te hebben. Dus ook tijdens het mediteren komen gedachtes voorbij. Verzet je er niet tegen, zie het als wolken die voorbij drijven.
  • ‘’Ik moet het wel goed doen.” Wat is eigenlijk goed mediteren? Is een begeleide meditatie eigenlijk wel goed voor je? Is het erg wanneer je in slaap valt? Mag je niet afgeleid raken? Zomaar wat vragen die ik had. Wees niet te streng voor jezelf als je begint met mediteren en schep ook niet al te hoge verwachtingen. Meditatie is niet hét antwoord op meer rust, minder stress of een gelukkiger leven. Maar het draagt er wel aan bij.

Ik ben er van overtuigd dat meditatie voor iedereen zinvol is. Het werkt ontspannend voor je geest. Daarnaast is het een fijne manier van onthaasten en tegelijkertijd draagt het bij aan meer geluk. Het kan je ook helpen om de creatieve kant van je brein te activeren. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mediteren zowel fysieke, mentale als emotionele voordelen heeft.

Wil je gaan mediteren? Je kunt op een meditatiecursus gaan, je kunt echter ook gebruik maken van Youtube of meditatie-apps. Headspace (Engelstalig) en Meditation Moments (Nederlandstalig) zijn fijne apps.

Namasté 😉

WhatsApp chat