Op dit moment wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de wisselwerking tussen lichaam en geest, vanuit diverse invalshoeken. Er worden steeds meer nieuwe ontdekkingen gedaan en een ding staat vast: Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds.

Positieve gedachten zorgen voor een positieve stemming. En dat kan je zien in de fysiologie, bijvoorbeeld door een glimlach op het gezicht. Negatieve gedachtes zorgen voor negatieve stemming. In de fysiologie kan je dat bijvoorbeeld aflezen aan een gebogen houding, of tranen in de ogen.

De kracht van je gedachte.

Je hebt vast wel eens gehoord van het “placebo-effect”. Een nepmedicijn heeft dezelfde werking als het echte medicijn. Simpelweg omdat de patiënt gelooft dat hij een echt medicijn slikt. Onderzoek toonde aan dat bij mensen die nep-pijnstillers kregen, dezelfde hersengebieden actief waren als bij mensen die echte pijnstillers hadden geslikt. Een mooi voorbeeld van de kracht van je gedachte!

De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je gedachten

Veel mensen gaan naar de dokter met het idee: “Dokter, luister naar mijn probleem en geef mij een recept dat er voor zorgt dat ik weer beter word.” Zo makkelijk werkt het echter niet. Wij kennen allemaal wel mensen in onze omgeving die (chronisch) ziek zijn en vanwaar de oorzaak niet direct is aan te wijzen. Het idee dat ziektes alleen door lichamelijke factoren worden veroorzaakt klopt niet. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze gedachten ons letterlijk ziek kunnen maken. Christiane Beerlandt heeft hier een interessant boek over geschreven. Langdurige negatieve gedachten zijn gif voor het lichaam. En positieve gedachten werken helend. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die verder kijken dan alleen het rationele-lichamelijke plaatje. Richard de Leth is hier een mooi voorbeeld van.

Hoe je snel in een positieve stemming komt

Onze stemming stuurt ons gedrag. Ik schreef al dat je iemands stemming kunt aflezen aan iemands fysiologie. En het mooie is, door je fysiologie kun je ook je stemming veranderen. Sterker nog: de snelste manier om je stemming te veranderen is door je fysiologie te veranderen. Dus zit je al een uur achter je bureau en komt er niks uit je handen? Voel je je chagrijnig, ben je geïrriteerd, zit je in een dipje? Zet dan een lekker muziekje aan en dans door je kantoor/kamer of doe 10 push-ups. Wedden dat je stemming verandert!

 

 

WhatsApp chat