Wanneer je een paar jaar geleden tegen mij had gezegd: “Ga eens koud douchen, dat is echt goed voor je!” Ik had waarschijnlijk niet naar je geluisterd. Koud douchen?! Veel te koud! Ondertussen douche ik al ruim 2 jaar elke morgen koud. In het begin was het wennen, voelde het als een soort van marteling. Zelfgekozen marteling weliswaar. Nu vind ik het heerlijk.

Koud douchen heeft namelijk een aantal voordelen.

Het is een gezonde en goedkope versie van Redbull 😊

Meestal als ik ’s ochtends wakker word, dan ben ik klaarwakker. Heel soms ben ik nog duf. Totdat ik onder de douche staat. Het koude water geeft je een energieboost. Je hart gaat wat sneller kloppen, je gaat dieper ademhalen. De bloedtoevoer naar de hersenen verbetert, zodat je alerter wordt. Een koude douche is dus een ultieme kick-start van de dag.

Het boost jouw immuunsysteem

Het blijkt dat kou de ontstekingseiwitten onderdrukt. Daarnaast stimuleert kou de aanmaak van witte bloedlichaampjes (het leger van ons lichaam) wat er dus voor zorgt dat je afweersysteem sterker wordt. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks koud douchen tot 29% minder ziekteverzuim leidt.

Het maakt je flexibeler

We leven in een comfortabele wereld. We kunnen de temperatuur in onze huizen, kantoren en auto’s relatief eenvoudig beheren. Ons lichaam is er evolutionair op ingesteld om zowel in koude als warme omstandigheden te functioneren. Maar door de klimaatbeheersing die wij hebben, beginnen we al snel te piepen dat we het te koud of juist te warm hebben. Bewust de kou (en dit geldt ook voor de hitte) opzoeken zorgt er dus voor dat jij je lichaam gebruikt waar het voor is gemaakt: Als innerlijke thermostaat die voor de juiste temperatuur zorgt. Je zult merken dat je door koud douchen minder vaak zal piepen door het jaar heen. 😉

Je valt er vanaf

Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou, gaat het vet verbranden om zo warmte te kunnen leveren. Goed voor de lijn dus. De eerlijkheid gebied te zeggen dat je sneller afvalt door je voedingspatroon aan te passen en/of meer te gaan bewegen. Maar het is een ideale manier voor luie mensen. Al douchend val je af.

Koud douchen verbetert de bloedcirculatie

Door koud te douchen verbeter je je bloedsomloop. Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en wordt het bloed krachtiger door je lichaam gepompt. Om de warmte vast te houden pompt je hart meer bloed naar je organen. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding.

Tips & tricks

Zelfgekozen pijn is nog altijd de beste vorm van pijn. Koud douchen voelt in het misschien nog niet zo fijn, maar het draagt wel bij aan jouw vitaliteit. Korte termijn pijn, lange termijn fijn!

Koud douchen kan je niet goed of fout doen. Experimenteer en vindt uit wat voor jou de fijnste manier van koud douchen is. Mijn manier was om gelijk onder die koude douche te gaan staan. Eerst hield ik het maar 10 seconden vol en nu een paar minuten. Je kunt ook gewoon met een warme douche beginnen en dan koud eindigen. Werk ernaar toe dat je zo’n 2 minuten kunt genieten van de koude stralen.

Wanneer je onder de koude douche staat, zal je in eerste instantie sneller gaan ademen, mogelijk zelfs naar adem happen. De kunst is om rustig te blijven. Dit doe je door je te concentreren op je uitademing. Adem rustig de lucht met een FFF-klank uit. Je zult merken dat je daarvoor je buikspieren moet aanspannen. Houdt je buikspieren aangespannen totdat je een ademprikkel voelt. Laat dan je buikspieren los. Houdt je mond gesloten, je zult merken dat je automatisch ademhaalt door je neus. En dan begint het riedeltje weer opnieuw: Adem rustig de lucht met een FFF-klank uit.

 

 

 

 

 

 

WhatsApp chat