Je kent het wel. Zo’n moment dat je heerlijk in een flow bent. Alles klopt en het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Hadden we maar meer van die momenten.

Hoe lekker zou het zijn als je meer flow ervaart tijdens je werk. Wanneer je in een flow zit, heb je geen last van werkdruk, perfectionisme of concentratieverlies.

Wat houdt flow in?

Wikipedia: Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Of in nuchter Nederlands: Je bent gewoon lekker bezig.

Wanneer je in flow bent, ervaar je het leven zoals die op dat moment is. Je bent niet bezig met het verleden (hoe het anders had moeten zijn) of de toekomst (hoe het zou moeten gaan) Nee, je bent simpelweg in het nu. Om in flow te komen zijn twee zaken belangrijk: Vaardigheid en uitdaging. Heb je een uitdagende taak, maar ontbreekt het je aan de vaardigheden, dan levert dit angst (stress) op. Heb je een taak (je kunt hier bijvoorbeeld ook relatie invullen) die je op de automatische piloot doet, dan loert het gevaar van verveling.

Daarom is het zo belangrijk dat jij je blijft ontwikkelen. Doe een opleiding NLP. Meld je aan voor een verdiepingstraining in je vakgebied.  Ga nieuwe dingen ondernemen met je partner. Daag jezelf fysiek uit en ga sporten. Allemaal zaken die zorgen voor persoonlijke groei. Zo blijf je vitaal en kun je voldoening blijven halen uit je werk en je relatie.

Ik wil je een aantal overdenkingen meegeven, die je gaan helpen om meer flow te ervaren in je leven.

Het leven is geen oefenrondje

Een ding is zeker: We gaan allemaal een keer dood. We weten alleen niet wanneer. Ten diepste zijn we allemaal bang voor de dood. Ik ook. Daarom ben ik er de laatste tijd meer mee bezig. Voor angst dien je niet weg te lopen (tenzij het een auto is die op je af komt gereden 😉) Je angst heb je aan te kijken, te onderzoeken. Alleen op die manier kan angst verdwijnen. De meeste mensen zijn zo bang voor de dood, dat ze vergeten om écht te leven. Het leven is geen oefenrondje. Stel dat vandaag je laatste dag was. Wat zou jij dan doen?

Het doel van leven is leven. Overleven doen we het sowieso niet. Om betekenis te geven aan het leven is het belangrijk dat we zingeving ervaren. Het leven zin geven. Hoe geef jij je leven zin?

Love the struggle

In het leven krijg je met meerdere tegenslagen te maken. Niet de tegenslagen (of andere gebeurtenissen) bepalen de kwaliteit van je leven. Het is de manier waarop je met deze tegenslagen omgaat. De betekenis die je er aan geeft.

Wat doe jij als je tegenslag ervaart? Ga je er het gevecht mee aan? Doe je net alsof het niet bestaat? Of zie je het als een moment waarvan je kunt leren? Observeer eens je gedachtes en gevoelens op het moment dat je te maken hebt met tegenslag. Je hoeft er geen label van ‘goed’ of ‘fout’ op te plakken. Als je graag wilt labelen, geef dan liever de labels ‘helpend’ en ‘niet helpend’. Je kunt in de slachtofferrol kruipen en zwelgen in zelfmedelijden of boos worden op de ander. Je kunt echter ook aan de oorzaakkant van je leven gaan staan. Het heft in eigen handen nemen. Gebruik je huidige shit als mest voor de toekomst.

Hebben boven willen

Wat heb jij op je bucketlijstje staan? Wat wil je allemaal nog doen? Wat wil je niet meer? Het is prima verlangens te hebben. Dat zorgt er namelijk voor dat je stappen blijft maken. Toch vergeet ik vergeet wel eens wat. Soms ben ik zo bezig met wat ik allemaal wil, dat ik vergeet wat ik allemaal al heb (gedaan).

Bij willen gaat de aandacht uit naar wat ontbreekt, wat je nog niet hebt. Bij hebben gaat de aandacht juist uit naar wat er is. Daarom sta ik tegenwoordig elke dag bewust stil bij de dingen die ik heb (gedaan).

Dankbaarheid

Soms moet je eerst iets kwijt raken om er daarna pas de waarde van in te zien. Je werk, je relatie, je vrienden, je gezondheid, je vrijheid. Het is zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stil staan hoe mooi het is dat we al deze dingen kunnen ervaren.  Daarom is het zo belangrijk om dankbaarheid te beoefenen. Voordat ik ga slapen denk ik altijd aan 3 dingen waar ik die dag dankbaar voor ben. Je kunt je dag ook starten met deze dankbaarheidsoefening.

Mogelijk hoopte je op wat concrete tips om met meer flow je werk te kunnen doen. Nou vooruit dan: Leg je telefoon weg, geen social media overdag en beweeg minimaal 30 minuten per dag. 😉

Echt flow ervaren in je leven, gaat verder dan tips en tricks toepassen. (die absoluut goed zijn om te doen) Flow gaat niet alleen over handigheidjes toepassen. Flow gaat over het leven leven zoals jij dat wilt.

WhatsApp chat