“Een aap hoef je niet te leren klimmen” zei m’n toenmalig commercieel directeur. Ik kreeg van hem de vrijheid om mijn werk te doen zoals ik dat wilde doen. Hij leerde mij geen trucjes, vertelde mij niet hoe hij vond dat ik het moest doen. Hij zag mijn kwaliteiten en vertrouwde daarop. Ik ben hem hier nog steeds dankbaar voor en heb dat vertrouwen ook nooit beschadigd.

Als trainer en coach kom ik bij veel bedrijven over de vloer en spreek ik veel werknemers. Zomaar een aantal vragen en opmerkingen die ik de afgelopen periode heb gehoord:

  • Ik heb het gevoel dat ik niet op m’n plek zit.
  • Bepaalde werkzaamheden kosten mij verschrikkelijk energie.
  • Na een dag werken heb ik ’s avonds nergens zin meer in.
  • Wil ik dit nog de rest van m’n carrière doen?
  • Ik heb (de gewenste) promotie gemaakt, maar wat ik nu doe vind ik eigenlijk helemaal niet leuk.
  • Wat zijn nu eigenlijk mijn kwaliteiten?

Een aap slingert door de bomen, een vis zwemt in het water en een vogel vliegt door de lucht. Al deze dieren doen wat van nature bij ze hoort. Doe jij wat van nature bij jou hoort?

Het mooie van de mens is dat wij ons best wat vaardigheden kunnen aanleren. Maar niet elke vaardigheid past van nature bij je. Soms ben je dingen gaan doen die eigenlijk niet bij je passen. Je kunt er heel goed in worden, maar het kost je eerder veel energie dan dat het je oplevert.

  • Chantal is rechten gaan studeren op advies van haar ouders. 12 jaar als juridisch medewerkster en een burn-out verder is ze gaan onderzoeken wat nu echt bij haar past. Sinds 2 jaar is Chantal lerares Nederlands en ervaart veel voldoening in haar werk.
  • Wilbert werkte jaren als architect en ontwierp prachtige gebouwen. Eindelijk kreeg hij de kans om leidinggevende te worden. Iets waar hij al jaren naar had uitgekeken, want van zijn vriendenkring was hij de enige die nog geen managementfunctie had. Nu is hij een jaar manager en verlangt hij terug naar zijn oude functie. Van ontwerpen krijgt hij energie, leidinggeven kost hem bakken met energie.
  • Eric is nu 31 jaar en werkt sinds hij zijn Hbo-opleiding afrondde bij een accountantskantoor. Ondertussen is hij opgeklommen tot de functie van teamleider van de fiscale afdeling. Op zich heeft hij het wel naar z’n zin op het werk, maar toch knaagt er iets in hem. Wil hij dit wel de rest van z’n leven doen? Wat zijn eigenlijk mijn kwaliteiten? Waar word ik gelukkig van? Twee vragen waar hij mee worstelt en geen helderheid in krijgt.

Zomaar drie voorbeelden, mogelijk herken je er wel iets in bij jezelf. Doe jij wie je echt bent? Het is niet voor niets de slogan van mijn bedrijf. Ik heb zelf ook jaren met deze vraag gelopen en gelukkig doe ik ook steeds meer wie ik echt ben. Zelfreflectie, opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en coaching hebben mij hierbij geholpen. Tegenwoordig help ik hier andere mensen mee.

Ik werk met ACT, wat staat voor Analytical Competence Tool. Dit is een psychometrisch instrument die inzicht geeft in jouw natuurlijke kwaliteiten én jouw potentieel. Ben jij benieuwd hoe ik jou kan helpen, klik dan hier. Zeker interessant wanneer jij meer vanuit je eigen kwaliteiten wilt leven, want dat leef je meer in flow.

WhatsApp chat