Laatst surfte ik wat op de webpagina van Nu.nl. Daar hebben ze onder andere de rubriek Opmerkelijk met, je raadt het nooit, opmerkelijk nieuws. Wat ik nou zo opmerkelijk vond aan deze rubriek was dat daar ook een sub-rubriek is, die ‘Goed nieuws’ heet. Zo las ik dat dhr. Baart sinds kort een ‘oehoe-familie’ heeft wonen op zijn balkon, een Amerikaanse vrouw van 96 voor het eerst sinds 40 jaar weer “Welsh” heeft gesproken en dat koningin Maxima haar favoriete koekjesrecept heeft gedeeld.

‘So what!’ zullen je misschien denken, ‘Wat heb ik aan deze informatie?!’ Met informatie die wij tot ons krijgen ‘voeden’ wij ons brein. En in veel gevallen kan je ‘voeden’ vervangen door ‘vervuilen’.

De informatie die wij tot ons nemen staat niet gelijk aan de werkelijkheid. Wij kunnen simpelweg niet alle informatie verwerken. En dat is maar goed ook. Want per seconden krijgen wij miljoenen bits aan informatie op ons af, waarvan wij er bewust ca 7 eenheden aan informatie tot ons nemen. Wij laten informatie weg, daarnaast vervormen en generaliseren wij informatie.

Voorbeeldje:

Stel, je loopt door het bos. Hoeveel bomen zie je? Je ziet een hoop bomen, maar waarschijnlijk heb je ze niet geteld. Het zijn er veel te veel om te tellen en waarom zou je dat ook doen?! Je laat dit soort informatie dus weg.

En als je nu nog een keer kijkt, zou het zomaar kunnen zijn dat je struiken als boom hebt aangezien. Dit is een voorbeeld van vervormen.

Je kijkt nog een keertje en wordt je nu bewust dat er verschillende bomen staan. Is waren het gewoon bomen (generaliseren), nu zie je beuken, eiken en kastanjebomen. Of je ziet juist oudere bomen en jongere bomen.

Dus wat jouw waarheid ook is, de werkelijkheid is altijd veel groter!

Onze mening wordt niet alleen gevormd door de informatie we waarnemen. Daarnaast gaat het ook om de betekenis die wij aan deze informatie geven. Die wordt onder andere bepaald door jouw ervaringen uit het verleden en jouw overtuigingen. Heb je ooit in het verleden in de schuldsanering gezeten en ben je daar weer bovenop gekomen(ervaring) dan zou het zomaar kunnen zijn dat financiële zekerheid nu heel belangrijk voor jou is (overtuiging).

We weten allemaal dat ongezond eten niet goed is voor je gezondheid. Wanneer je gezonder wilt worden kun je beter groente en fruit eten en meer bewegen. Wortelen zijn gezond voor je, maar wanneer je alleen maar wortelen zal eten, is dat niet gezond voor je. Je eet dan te eenzijdig waardoor je essentiële voedingsstoffen te kort komt.

En zo is het ook met de informatie die je tot je neemt. Vervuil jij je brein alleen met negatieve en eenzijdige berichten, of voed jij je brein vanuit een breder perspectief. Verbreed je horizon, verdiep je kennis door ook open te staan voor andere geluiden. En destilleer daaruit jouw waarheid. Verrassend lekkere gerechten bestaan vaak ook uit een combinatie van zoet en zuur. Zo is de waarheid ook nooit eenzijdig maar altijd een combinatie van factoren, waarbij het nooit de werkelijkheid zal omvatten.

WhatsApp chat