Vakantie is niet alleen een mooi moment om op te laden. Het is ook een goede gelegenheid om te reflecteren. Wat gaat goed? Waar ben ik trots op? Wat wil ik anders gaan doen? Wat wordt mijn nieuwe doel?

Hoe vaak ben jij teruggekomen van vakantie met goede ideeën en voornemens? Hoeveel hiervan heb jij daadwerkelijk gerealiseerd? Voor je het weet ben je weer druk met de waan van de dag en zijn al jouw ideeën en voornemens een vergeten herinnering.

Wat maakt nu dat je “Ja!” tegen een idee zegt, maar het uiteindelijk niet doet? Dat komt omdat je twee stappen over slaat. Welke stappen dat zijn vertel ik je straks.

Ruim 95% van de dingen die wij denken en doen vinden plaats op onbewust niveau. Sommige wetenschappers geven aan dat het zelfs om 99% gaat! Wij denken dat we met onze bewuste intelligentie (bijvoorbeeld een idee) tot nieuw gedrag kunnen komen. Het is niet onze bewuste intelligentie (die 1%) die bepaalt wat wij doen, maar ons onbewuste intelligentie (die 99%!). Om succesvol nieuw gedrag te implementeren heeft ons bewuste én onbewuste intelligentie met elkaar samen te werken.

Hoe zorg je ervoor dat je beide breinen met elkaar gaan samenwerken? Voordat ik jou het stappenplan geef is het goed om te weten dat ons brein is ingericht op cognitief gemak. Het heeft de voorkeur om iets op de bekende manier te doen in plaats van op de nieuwe manier.

Je kunt het als volgt zien: wanneer je iets voor het eerst doet, dan is het als jezelf een pad banen door de dichtbegroeide jungle. Er is nog geen pad. Sterker nog: je moet iets een paar keer gedaan hebben wil er een bospaadje ontstaan. Iets wat je al duizenden keren hebt gedaan is vergelijkbaar met een 4-baans snelweg. Overzichtelijk en comfortabel om over te reizen. Jouw (onbewuste) brein heeft een absolute voorkeur voor die 4-baans snelweg.

Daarnaast wordt ook nog eens jouw angstsysteem geactiveerd wanneer je iets nieuws gaat doen. Daarom kiest jouw brein liever voor de bekende pijn (bijvoorbeeld overwerken, bankhangen en chips eten) dan voor het onbekende geluk (bijvoorbeeld kiezen voor jezelf, lekker sporten en gezond eten). Ook heeft jouw brein een gegeneraliseerde waarheid en zal  het alle nieuwe informatie die niet direct matcht met jouw huidige overtuigingen in twijfel trekken. Dit is goed om te weten, zodat je hier je voordeel mee kunt doen.

“Lekker positief verhaal Lennart!” zal je wellicht denken.. Sorry, niet alle feiten zijn motiverend. Gelukkig ben je nog aan het lezen. Top, je gaat nu leren hoe je tot succesvolle gedragsverandering komt! Daarvoor zijn 4 stappen nodig:

  1. Bepaal je doel

Het is belangrijk dat je een concreet doel hebt. Een doel waarin je alleen met iets wilt stoppen is bijna altijd gedoemd om te mislukken. Dat is omdat je alleen maar iets kunt afleren (er mee kunt stoppen) als je er een nieuw gedrag voor in de plaats brengt. Dit is mede waarom zoveel mensen moeite hebben om te stoppen met roken. Wees ook concreet in je doel. “meer bewegen” of “minder vaak overwerken” zijn te vage doelen. Maak je doel daarom concreet. Dus “2 x 5 km hardlopen” in plaats van “meer bewegen”. Daarnaast is het ook van belang dat je doel positief geformuleerd is. “Ik wil niet meer dan 3 x per week overwerken” is een negatief geformuleerd doel. De positieve flipside hiervan kan bijvoorbeeld zijn: “Ik wil 3 avonden exclusief aan mezelf besteden”.

  1. Begin met het waarom

Waarom wil jij je doel behalen? Is het om je partner tevreden te stellen, omdat het moet van je werkgever, of dient het doel jou? Een doel behaal je eenvoudiger wanneer je er intrinsiek mee verbonden bent. Het is belangrijk dat je een interne, emotionele connectie hebt met je doel. Ik zeg wel eens: Een doel zonder gevoel is als een Tesla met een lege accu. Leuk, maar het brengt je nergens.

Wat is het gevoel wat je krijgt wanneer jij je doel behaalt? Is dit liefde, rust, verbinding, energie? Hoe sterker de emotie, hoe makkelijker je tot gedragsverandering komt, want hierdoor gaan jou bewuste en onbewuste intelligentie (waar jouw emoties onderdeel van uitmaken) beter samenwerken.

Gebruik daarom de kracht van visualisatie: Sluit je ogen en doe alsof jij je doel al hebt behaald. Wat zie je dan? Wat hoor je dan? Wat voel je dan? Wellicht zijn er ook nog geuren of smaken bij. Vergroot en verdiep al deze sensaties, laat het door je lichaam stromen. Maak gebruik van al je zintuigen en je zult merken dat je veel makkelijker in beweging komt.

  1. Strategie

Wat heb je te doen om je doel te behalen? Zorg ervoor dat je één ding tegelijk doet en dat je kleine en eenvoudige stappen maakt. Daarnaast is het ook goed om te weten wat je nodig hebt om te beginnen.

Voorbeeld: Je wilt iedere week 2 x 5 km hardlopen (doel) omdat jij je weer energiek en vitaal in het leven wilt staan (waarom). Als je voorheen hooguit een sprintje naar het toilet trok is het wellicht wat te ambitieus om direct 5 kilometer te gaan hardlopen. Je kunt dan beter een schema maken waarbij je begint met een kilometer hardlopen, waarbij je elke week de afstand opschroeft met een kilometer.

Wat betreft je outfit, hoef je niet direct de meeste fancy en dure spullen hebben om van start te kunnen gaan. Een korte broek, shirtje en een paar hardloopschoenen is prima om mee te starten. Kortom: hou het eenvoudig!

  1. Experimenteer

Hoe lang heb jij er over gedaan om te leren lopen? Waarschijnlijk weet je dat niet. Een ding weet je wel: Je bent altijd een keer vaker opgestaan dan dat je bent gevallen.

De meeste goede voornemens stranden snel, omdat we enerzijds niet optimaal gemotiveerd zijn en anderzijds moeite hebben met tegenslag.

Wanneer jij jezelf een nieuwe gewoonte wilt aanleren, dan draait het niet om perfectie. Je komt veel verder als je het ziet als een leerproces. Van perfectioneren naar leren! Wanneer je start zie het dan als een experiment. Hou het doel voor ogen en wees flexibel. Als een bepaalde aanpak niet helemaal werkt voor jou, kijk dan hoe je het kunt bijstellen.

Om het ook voor je brein behapbaar te houden is het goed om jouw experiment in tijd te kaderen. Onderzoek wijst uit dat 30 dagen een prima periode is om met jouw doel aan de slag te gaan, er mee te experimenteren en eventueel bij te stellen. Wanneer het bij jou past kun je eenvoudig doorgaan, wanneer het niet bij je past kan je gewoon voor een nieuw doel of een andere aanpak kiezen.

Fijn dat je nog steeds bent aangehaakt. Ben je al gemotiveerd om aan de slag te gaan? Wat wil jij, maar doe je nog steeds niet? Nu is het tijd om te starten. Ik ga jou hierbij gratis helpen om jouw voornemen ook daadwerkelijk in te praktijk te brengen. Speciaal voor jou heb ik een digitale roadmap ontwikkeld, waarin bovengenoemde stappen verwerkt zijn. Eenvoudig in te vullen, waardoor jij jouw doel, je waarom en je strategie helder krijgt. Daarnaast kun je 30 dagen lang de ervaringen van jou experiment bijhouden.

Na 30 dagen evalueer jij jouw experiment. Wat heeft het je opgeleverd? Heeft het je dichter bij je doel gebracht? Kan je hiermee doorgaan of heb je mogelijk wat aan te passen?

Klik hier voor de gratis roadmap “30 dagen experiment”. Jouw succesroute naar nieuw gedrag.

WhatsApp chat