Stel je eens voor: Je benut jouw potentieel ten volle. Het werk wat je doet past precies bij jou. Elke dag weer haal je voldoening uit je werk. Zowel privé als zakelijk verloopt alles vloeiend, geen discussies of conflicten. Alles wat je doet geeft je energie, je hebt nergens een energielek. Met al je collega’s kun je het goed vinden, miscommunicatie ken je niet.

Dat klinkt als het perfecte leventje. Perfectie bestaat alleen maar in taal, de praktijk is weerbarstiger. Gelukkig maar, want dat betekent dat je kunt groeien en nieuwe stappen kan maken.

Streven naar perfectie = streven naar falen. Dat wil niet zeggen dat je niet open hoeft te staan voor verandering. Groei betekent per definitie verandering. Verandering is niet per definitie groei…  

Wij hebben allemaal kwaliteiten, maar benutten wij ook ten volle ons potentieel? Nee. In potentie kunnen wij allemaal veel meer dan dat wij doen. Jouw potentieel benutten staat in mijn optiek niet gelijk aan het leren van nieuwe competenties. Dit is ook een van de grootste fouten die bedrijven maken met hun werknemers:

Ze laten hen nieuwe competenties ontwikkelen die gebaseerd zijn op de functie, zonder dat er gekeken wordt of dit wel past bij de persoon zelf.

Hoe weet je dat een competentie van nature wel of niet bij je past? Het antwoord is eenvoudig: Wanneer de competentie van nature bij iemand past, dat kost het de persoon relatief weinig moeite om deze vaardigheid aan te leren. Een persoon die een vaardigheid heeft aangeleerd zonder dat het van nature bij hem past, kan er wel goed in zijn. De praktijk leert echter dat deze competentie in stressvolle omstandigheden veel energie kost en dat het onder druk vervormt. Denk bijvoorbeeld aan een leidinggevende die onder normale omstandigheden prima leiding kan geven, maar onder druk verandert in een autoritair persoon.

Jouw potentieel benutten staat in mijn optiek gelijk aan het benutten van de competenties die van nature bij jou passen. Waarbij je ook tegelijkertijd inzicht hebt in je eigen valkuilen. Maar ja: hoe krijg je nu inzicht in jouw natuurlijke krachten en potentieel? Het goede nieuws is: Dat is eenvoudiger dan je denkt! Inzicht krijg je met behulp van een ACT®-meting. ACT® is een slimme, innovatieve methodiek die op heldere, gedetailleerde wijze inzicht geeft in jouw onbewuste drijfveren.

Zoals je wellicht weet bevind het grootste gedeelte van een ijsberg zich onder water. Dankzij de ACT®-meting wordt jij je bewust van jouw onbewuste drijfveren en natuurlijke potentieel. Hierdoor krijg je meer mogelijkheden. Vanuit dit inzicht kun jij je potentieel gaan ontwikkelen. Tegelijkertijd krijg je zicht op je valkuilen. Hierdoor ga je ze in de praktijk sneller herkennen waardoor je een andere keuze kunt maken.

Wanneer jij je potentieel gaat benutten, ga je moeitelozer werken. Ervaar je meer (werk)plezier en voldoening. Omdat jij doet wie je echt bent! Benieuwd waar jouw potentieel zit? Klik dan hier voor meer informatie.

WhatsApp chat