“Waarom luisteren ze niet gewoon naar mij?!” “De overheid maakt ons land kapot” “Waarom overkomt mij dit nu altijd?!”
Wellicht herken je dit soort gedachten. We hebben ze namelijk allemaal. Wist je dat wij per dag zo’n 60.000 tot 80.000 gedachten hebben. Sommige onderzoekers stellen zelfs dat het er 100.000 per dag zijn! Van het overgrote gedeelte van deze gedachten (tot 98%) zijn wij ons niet bewust. Ruim 95% dachten we gisteren ook en circa 70% is negatief geformuleerd.
We hebben allemaal wel eens te maken met tegenslag. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een dierbare, ontslagen worden, je relatie die op de klippen loopt. We ervaren elke dag weer opnieuw weerstand. Denk maar het Coronavirus. Mogelijk ben je er helemaal klaar mee of erger jij je aan mensen die zo anders denken dan jij. Herkenbaar?
Weerstand is een natuurlijk verschijnsel. In mijn blog van vorige week beschreef ik de voordelen van fysieke weerstand. Ook mentaal en emotioneel ervaren we weerstand. Bij mentale weerstand kun je denken aan negatief geformuleerde gedachten. “Ik ben niet goed genoeg” “Jij maakt mij ongelukkig” “De overheid maakt er een zootje van” Bij emotionele weerstand bedoel ik de gevoelens die je niet wilt ervaren, die je het liefst wegstopt of het gevecht mee aangaat. “Ik mag niet boos zijn” “Ik wil mij niet meer verdrietig voelen”
De kwaliteit van jouw gedachten bepaalt de kwaliteit van je leven. Gaat het leven niet zoals je wilt, sta dan eens stil bij je gedachten. Wat geloof jij over jezelf? Wat zijn jouw gedachtes over jouw omgeving? Wat moet jij allemaal? Jouw gedachten zijn als een self fulfilling prophecy. Wat je (onbewust) aandacht geeft dat groeit.
De weerstand die jij ervaart is het gevolg van de overtuigingen die jij hebt en de ervaringen vanuit het verleden.
Stel je eens voor: Twee zoons zijn opgegroeid in een arm gezin. Er was nauwelijks geld om rond te komen. Nieuwe kleding en vakanties was een vorm van luxe die ze alleen kenden uit verhalen. De ene zoon moest zijn leven lang de financiële eindjes aan elkaar knopen. Hij wilde niet zoals zijn ouders worden, maar hij kon niet anders. ‘Wie als een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje” had hij van z’n moeder geleerd. De andere zoon werd een succesvol ondernemer die voor zijn veertigste levensjaar financieel onafhankelijk was. Ook hij wilde niet zoals zijn ouders worden.
Beide zoons hadden weerstand als het ging over hun gezin van herkomst. Het zijn niet de gebeurtenissen die jouw leven bepalen, maar de betekenis die jij aan die gebeurtenissen geeft. Dit kan weerstand opleveren. Laat weerstand in je voordeel werken: Verander waar je invloed op hebt. Het verleden kan je niet veranderen. Je kunt er echter wel van leren. In plaats van de piekeren of boos te blijven over het verleden kan jij jezelf vraag stellen: Wat kan ik van deze situatie leren? Wat zou ik de volgende keer anders kunnen doen?
Een ander kan je niet veranderen. Je kunt echter wel jezelf veranderen. De vraag die jij je in zo’n situatie kunt stellen is: Welke weerstand ervaar ik bij de ander? Waar ken ik dit gevoel nog meer van? Wat kan ik hier van leren?
We ervaren allemaal weerstand. Jij bepaalt hoe je daar mee omgaat: Laat jij je bedwelmen door de stank van het verleden, of gebruik jij het als mest voor je toekomst?