“Goed, druk!” Dat is vaak het antwoord wat je krijgt op de vraag: “Hoe gaat het?” Steeds meer werknemers geven aan dat zij last hebben van een (te) hoge werkdruk. Steeds meer mensen vallen uit vanwege de hoge werkdruk.

Wanneer is er sprake van te hoge werkdruk? Wanneer voor een langere periode het werk niet binnen de gestelde tijd afgerond is of wanneer de kwaliteit van het werk lijdt onder de tijdsdruk. Je zou het ook anders kunnen benaderen: Wanneer taken en tijd uit balans zijn.

Vaak wordt de oorzaak van werkdruk gezocht binnen het werk. Werkdruk is echter een combinatie van werkomstandigheden enerzijds én de karaktereigenschappen en persoonlijke omstandigheden van de werknemers anderzijds.

Voorbeelden binnen de organisatie die tot hoge werkdruk kunnen leiden:

  • Geen heldere focus binnen de organisatie
  • Onduidelijke taakomschrijving
  • Manier van leidinggeven
  • Slechte werksfeer
  • Onhandige werkprocedures
  • Teveel werk voor het aantal werkende personen

Voorbeelden van karaktereigenschappen en persoonlijke omstandigheden die tot hoge werkdruk kunnen leiden:

  • Verminderde vitaliteit
  • Fixed mindset
  • Perfectionisme
  • Geen grenzen stellen
  • Social media

Uiteindelijk draait alles om balans. Tussen inspanning en ontspanning. Om meer balans te creëren kun je óf minder inspannen (lees: werkdruk verlagen) óf meer ontspannen.

Het probleem van hoge werkdruk ligt hem niet alleen in de het feit dat we ons te veel inspannen, maar zeker ook in het gegeven dat we veel te weinig ontspannen. Daarom vandaag een aantal tips die je kunt toepassen om meer te ontspannen.

Sporten

Wanneer een dier stress heeft ervaren, gaat het rillen. Het dier schudt letterlijk de stress van zich af. Wat rillen is voor een dier, is bewegen voor ons. Tijdens het sporten laat je de stress los. We noemen dat ook wel “je hoofd leegmaken”.

Lummelen

Wat doe jij als een pauze neemt tijdens je werk? Veel mensen checken hun social media of handelen wat persoonlijke mail af. Mentaal ben jij je dan nog steeds aan het inspannen. Je verlegt alleen je focus. Je hersenen kennen niet het verschil of jij je zakelijk of privé inspant. Ga daarom in je pauze wat vaker lummelen. Loop een rondje (zonder telefoon en/of muziek/podcast) staar voor 5 minuten uit het raam of maak een praatje met je collega. Zo kunnen je hersenen tot rust komen.

Natuur

We weten allemaal dat natuurlijk voedsel de meeste gezonde vorm van voeding is. Zo is de natuur ook de meest gezonde omgeving voor ons. Zoek daarom regelmatig de natuur op of ga een rondje wandelen in het park. Je zult merken dat dit een rustgevende werking heeft.

Ademen

Door middel van je ademhaling kun jij eenvoudig je lichaam en geest ontspannen.

  • Ga rechtop zitten, beide voeten op de grond, rug recht en schouders ontspannen.
  • Adem uit door je mond door een FFF-geluid te maken.
  • Houdt aan het einde van de uitademing je adem zo lang mogelijk vast. Je buik is ingetrokken en aangespannen, je mond is dicht.
  • Wanneer je de ademprikkel voelt, ontspan je rustig je buikspieren. Je zult merken dat je automatisch inademt via je neus.
  • Adem weer rustig uit door je mond door een FFF-geluid te maken.
  • Het is belangrijk dat je uitademing minimaal 2 keer zo lang duurt als je inademing.
Stel de juiste prioriteiten

Mogelijk wil je wel meer ontspannen, maar heb je er simpelweg geen tijd voor. Dan is het nu écht tijd om meer tijd te maken voor ontspanning. Wanneer je altijd maar bezig bent, ben je bezig langzaam op te branden. Wanneer je het lastig vindt om je te ontspannen dan is dit een teken dat je al te lang gespannen bent.

Netflix

“Joepie!” zal je misschien wel denken. “Ik ontspan dus elke dag 😊” Een filmpje of een serie kijken kan ontspannend voelen, maar is het niet. Je vergeet (wellicht past het woord ‘verdoven’ hier beter) de stressvolle gevoelens van de dag, maar mentaal ben jij je nog steeds aan het inspannen. Je hersenen zijn immers bezig om informatie te verwerken.

Alcohol

Alcohol verwijdt de bloedvaten, daarom geeft het een ontspannend gevoel. Echter ervaart het lichaam alcohol als ‘niet gewenst’ in het lichaam en zal er daarom alles aan doen om het zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen. Dit kost veel energie. Tegelijkertijd gaat dit ten koste van het herstel van onze lichaam. ’s Ochtends brak wakker worden is hier een voorbeeld van. Wees daarom matig met alcohol, zeker tijdens de stressvolle periodes. De paradox is echter dat je meer verlangt naar alcohol wanneer je stress ervaart. Alcohol heeft namelijk een verdovend effect. Maar in plaats van de verdoven, kan je beter de oorzaakkant van je stress onderzoeken en wegnemen.

Kortom: Wil jij minder werkdruk ervaren? Ga dan meer ontspannen.

WhatsApp chat