Tijdens een training of coaching vraag ik wel eens: Wie wil er meer focus? Bijna iedereen antwoord positief. Want focus is fijn. Werken met focus betekent dat je productiever bent, doelen in kortere tijd realiseert terwijl het ook nog eens minder energie kost.
Wat is focus nu eigenlijk?
Focus is geconcentreerde aandacht. Je besteedt jouw aandacht aan één onderwerp.
Een offerte maken, ondertussen en mailtje lezen en beantwoorden, een appje sturen en daarnaast ook nog een telefoontje opnemen. Is dit herkenbaar? Voor mij wel. Dat is dus het tegenovergestelde van focus. Met focus houd je meer tijd over, terwijl de meeste mensen in de praktijk te weinig focus hebben en dus werk overhouden. 😉
Hoe focus jij je eigenlijk?
Focussen is geen activiteit, maar ‘een staat van zijn’. Zoals je bijvoorbeeld ook vrolijk of juist chagrijnig kunt zijn. Denk maar eens aan een situatie waarin je compleet gefocust was. Wat deed je doen? Waarschijnlijk was je toen lekker aan het werk, of ging je helemaal op in een boek. Werken of een boek lezen is de activiteit. Wat zorgde er toen voor dat je gefocust was?
Wat maakt nu dat focussen zo lastig is?
Het korte antwoord: Omdat je er nog niet goed in bent! Stel: je wilt de marathon gaan lopen. Dan heb je te gaan trainen om dit te kunnen doen. Zo werkt het ook met focus. Focus is een breinactiviteit en dat kun je trainen.
Hoe jij eenvoudig gefocust kunt zijn
Voldoende slaap
Zorg ervoor dat je voldoende uitgerust bent. Wanneer je fris en fruitig de dag start ben jij veel beter in staat om je te focussen. Focussen terwijl je vermoeid bent is hetzelfde als met één been in het gips de marathon willen lopen.
Stop met multitasken
Met multitasken bedoel ik: meerdere activiteiten tegelijkertijd doen. (een ander woord hiervoor is switchtasken) Multitasken geeft veel mensen een goed gevoel. Je hebt namelijk het idee dat je heel veel doet. En bij elk taakje wat je hebt gedaan geeft je lichaam een feelgoodstofje (endorfine) af. Je neemt jezelf echter in de maling. Want bij elke nieuwe taak die je doet moet je weer opnieuw opstarten. Je kunt je voorstellen dat dit tijd en energie kost. Het is net als met drukwerk: 200 visitekaartjes kosten € 25,-. Als je er 2.000 bestelt betaal je € 49,-. De prijs zit hem vooral in de opstartkosten. Bundel daarom je taken.
Zet digitale triggers uit
Bliep! Een seintje van je pc dat er een mailtje binnenkomt. Je telefoon licht op: Whatsappje. Je telefoon begint te trillen: Iemand belt. Je telefoon licht opnieuw op: Je hebt een reactie gekregen op LinkedIn-bericht. Zo gaat het de hele dag door. Zet al je notificaties uit. Dat geeft zoveel meer rust waardoor jij langer gefocust blijft.
Manage je aandacht
Veel mensen plannen wel in tijd, maar managen niet hun aandacht. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich gemiddeld 25 tot 45 minuten kunnen focussen. Niemand is gemiddeld. Vindt daarom voor jezelf wat jouw ideale focustijd is. Daarna geef jij jezelf een beloning, waarbij je een aantal minuutjes niks doet. Gewoon even lekker ontspannen (= ontfocussen). Je social media checken kan ontspannend voelen, maar dat is het niet voor je hersenen. Je verlegt alleen je focus. Als de social media toch zo belangrijk voor je is, besteed er dan een paar minuutjes aan na je focusperiode en ontspan je daarna alsnog een paar minuutjes. Ga een rondje lopen, haal wat te drinken, staar heerlijk doelloos uit het raam. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig ontspannen het meest productief zijn.
Daarnaast kan je niet heel de dag optimaal gefocust zijn. De meeste mensen hebben een optimale focus van circa 2 uur, vaak in de morgen. Daarna wordt de focus minder. Zorg dat jij je belangrijkste werkzaamheden in die periode doet.
Juiste voeding
Jouw voeding heeft heel invloed op hoe goed jij kunnen focussen. Bewerkt voedsel en zeker de suikers die wij in overvloed nuttigen is brandstof voor… concentratieverlies. Voor het optimaal functioneren van ons brein zijn (goede) vetten essentieel. Goede vetten zijn bijvoorbeeld Omega 3 (vette vis), kokosolie en olijfolie. Avocado’s en walnoten zitten ook boordevol gezonde vetten.
Trainen
Ik schreef het al eerder en sluit er ook mee af. Wil jij je focus vergroten dan heb je te trainen. Na een rondje hardlopen loop je ook geen marathon in een toptijd. En weet: als je niet goed bent in focussen, dan ben je goed in jezelf afleiden. Dat heb je ook ooit geleerd 😉