Wat zullen we straks eten? Ik wil in ieder geval geen groenten eten, want dat hebben we de afgelopen twee dagen al gedaan. En wil ook geen patat of een andere vette hap.

Wellicht valt het je weleens op. Je vraag aan iemand wat hij of zij wilt en diegene begint te vertellen wat die juist niet wilt.

“So what!” denk je misschien. Het dingetje hier achter is: Het brein kan geen ontkenning vasthouden / verwerken. Denk nu maar eens niet aan een roze olifant… Juist, je ziet toch het beeld van een roze olifant voor je. Om ergens niet aan te denken, moet je er eerst wel aan denken. Dit is hoe onze hersenen werken.

Gedachten

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wij ongeveer 40.000 gedachten per dag hebben en dat circa 70% daarvan negatief geformuleerd zijn. Gedachten over wat je niet wilt, leidt tot hetgeen wat je niet wilt. En ja, zo eenvoudig werkt het brein: Positieve gedachten leiden tot positieve resultaten! Ook dit is wetenschappelijk bewezen. En zelf bewijs ik het diverse malen per dag, zowel bij positieve als negatieve gedachten..

“De mate waarin je gelukkig bent wordt bepaald door de kwaliteit van je denken.”
Marcus Aurelius

Mag je dan geen negatieve gedachten hebben? Leuke vraag! Kijk nog eens goed wat er staat. Je hebt zojuist gelezen dat het brein geen ontkenning kan verwerken. Dus als je jezelf deze vraag stelt, gaat juist jouw aandacht naar negatieve gedachten. Het gaat niet om wat je wel of niet mag denken. Het gaat er om wat je wilt bereiken. Je hebt meer invloed op je manier van denken dan je wellicht zult denken.. Ben jij benieuwd hoe je positiever kunt denken?

Als je blijft denken zoals je altijd al dacht, blijf je doen wat je altijd al deed
en krijg je wat je altijd al kreeg.
Bewustzijn

Om positievere gedachten te krijgen, waardoor  je meer plezier en geluk zult ervaren, heb ik twee eenvoudige oefeningen voor je.

Oefening 1:

Word bewust van de negatieve gedachten die je hebt en schrijf ze op. Deze gedachten herformuleer je daarna positief:

“Ik wil niet meer zenuwachtig zijn als ik een presentatie heb” wordt dan “Ik voel me rustig en vol zelfvertrouwen als ik straks presenteer”

“Ik wil geen chips meer eten!” wordt “Ik eet een komkommer want dat is lekker en gezond.”

“Ik ben niet goed genoeg” wordt “Ik ben een liefdevolle, positieve, daadkrachtige man/vrouw”

Misschien denk je: Wauw, is het zo makkelijk?! Uit ervaring kan ik zeggen dat het eenvoudiger is dan je in eerste instantie denkt. Het kan ook zijn dat je weerstand voelt. Misschien denk je wel: Dan ben ik niet authentiek in mijn gedachten. Sterker nog: ben ik mezelf dan niet aan het manipuleren? Het is maar hoe je het bekijkt. Als je nu niet bewust bent van je gedachten weet dan dat nu jouw onbewuste je manipuleert ?

Oefening 2:

Beeld je in dat alles mogelijk is. Wat zou je dan willen? Wat zou je dan doen? Wat zou je dan hebben? Hoe zou het zijn als … ? (vul hier je positief geformuleerde wens in) Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat  succesvolle mensen, op welk gebied dan ook, goed zijn in het creatief nadenken over mogelijkheden en hetgeen wat ze willen bereiken  En dat doen ze regelmatig, velen van hen dag in, dag uit.

Wil jij meer geluk en plezier? Visualiseer dan wat je wilt bereiken. 5 minuten per dag is al voldoende. De kracht van visualisatie wordt door velen onderschat. Maar weet dat jij door je gedachten je toekomst vormgeeft. Al dan niet bewust. Hoe gaaf is het dat je door bewuste visualisatie een mooie toekomst creëert?!

What you imagine you become

 

WhatsApp chat